Wees hebzuchtig, als anderen bang zijn. Toepassing van die wijsheid heeft superbelegger Warren Buffett sinds 2008 al 10 miljard dollar opgeleverd.
Toen de zeepbel rond dubieuze hypotheken voor arme Amerikanen barstte in 2008, sloeg de kredietcrisis in volle hevigheid toe. Zakenbank Lehman Brothers viel om en tientallen andere banken moesten gered worden met honderden miljarden aan overheidsgeld. Het grote feest van lenen, consumeren en nog meer lenen was voorbij.
Op de beurs sloeg de paniek toe. Over het jaar 2008 verloor de Amerikaanse Dow Jones index zo’n 35 procent van zijn waarde.
Kredietcrisis: Buffett in zijn element
Maar niet iedereen zat te sippen. De legendarische Amerikaanse belegger Warren Buffett draaide overuren. Banken durfden niet meer aan elkaar te lenen, omdat ze bang waren dat de ander op verborgen verliezen zat. Krediet werd schaars. Buffett had echter miljarden beschikbaar via zijn investeringsvehikel Berkshire Hathaway.
Bovendien had Buffett iets wat weinig instituties op dat moment hadden: geloofwaardigheid. Als Buffett geld aan je leende, moest je toch wel kunnen overleven. Dat was bijvoorbeeld een reden voor zakenbank Goldman Sachs om in 2008 vijf miljard dollar bij Buffett te tappen.
Maar de Goldman-deal was niet de enige, zo schetste zakenkrant The Wall Street Journal maandag. In totaal deed Buffett zes grote transacties tussen 2008 en 2011, met een investering van ongeveer 26 miljard dollar. Die zes deals hebben Buffett tot nog toe een ongekend hoge winst opgeleverd van 10 miljard dollar.
Crisisinvesteringen betalen uit
"Als je tijdens het hoogtepunt van de crisis in 2008 was ingestapt op de beurs, had je een vergelijkbaar rendement gehaald", lichtte Buffett dit weekend toe tegenover de WSJ. Maar de Amerikaanse overheid, die voor 420 miljard dollar investeerde in programma's om banken te redden, heeft vooralsnog slechts een rendement van 12 procent geboekt, aldus de zakenkrant.
Buffett's investeringsrondje begon in maart 2008, toen het lastiger begon te worden voor bedrijven om kredieten los te peuteren bij banken. Hij droeg toen voor 6,5 miljard dollar bij aan de financiering van Wrigley, een dochter van snoepmaker Mars. Dat gebeurde deels via een lening en daarnaast kocht Buffett preferente aandelen, die voorrang geven bij dividenduitkeringen. Het rendement op deze investering bedraagt tot dusver 4 miljard dollar, aldus de WSJ.
Verder stak de meesterbelegger miljarden in verzekeraar Swiss Re, de industriële reus Dow Chemical, conglomeraat General Electric en als laatste Bank of America. Deze bank kreeg in 2011 een lening van vijf miljard dollar en betaalt Buffett sindsdien jaarlijks 300 miljoen dollar rente. Buffett verkreeg ook een speciaal soort opties op aandelen Bank of America te kopen, die bij de huidige beurskoers op papier vijf miljard dollar waard zijn.
De winst van 10 miljard dollar die Buffett tot dusver op zijn crisisinvesteringen heeft geboekt, kan dus nog aardig oplopen. Zelf blijft hij op zoek naar interessante aandelenbeleggingen. Want, zo gaf hij tegenover de WSJ aan: "Het is nog steeds beter om aandelen te hebben dan geld contant op de bank te laten staan."
Lees ook:
Errol Keyner: niet alle tussenpersonen zijn oplichters
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl